Konaklama Belgesi
Konaklama Belgesi, Çek Cumhuriyeti’nde hemen hemen her türlü vize veya oturum izni için gerekli olan en temel belgelerden biridir. Dolayısıyla bu belgeyi alırken çok dikkatli olmalısınız ve her adımı kuralına göre yapmalısınız.
Konaklama Belgesi Olarak Neler Kullanılabilir ?
-Evin veya dairenin mülkiyetini sağlayan belge
Bu durum sizin veya eşinizin Çekya’da ev sahibi olması durumunda geçerli olacaktır. Bu belge tapu-kadastrodan alınacak belge ile kanıtlanmalıdır. Eğer sizin daireniz ortak bir daireyse ( eşinizle/ diğer aile üyeleriyle / veya iş ortağınızla ), diğer ortaklarınızın iznini almaya ihtiyacınız yoktur.
Eğer eşiniz Çekya’da bir daire sahibiyse ve siz bu daireye ortak değilseniz, ama eşinizle bu dairede birlikte yaşıyorsanız, yine aynı şekilde eşinizden herhangi bir belge almanıza ihtiyacınız yoktur.
1. KİRA SÖZLEŞMESİ
Kira sözleşmesi, konaklama belgelerinin en yaygın yöntemlerinden biridir. Ancak dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır, çünkü karşılaşabileceğiniz aşağıdaki gibi birçok seçenek vardır:
1.1 Kiracı ile ev sahibi arasındaki kira sözleşmesi :
Karşılaşabileceğiniz en yaygın seçeneklerden biridir. Öte yandan kendinizi sağlama almak için uygulamanız gereken bazı kurallar da vardır. Öncelikle, kira sözleşmesi kiracı ve ev sahibi arasında imzalanmalı ve kiracının tam adını, kimlik numarasını, doğum tarihi, ikamet adresini içermelidir.
1.2. Kiracı ile konut kooperatifi (“Družstvo”) arasındaki kira sözleşmesi :
Konut kooperatifi de Prag’da oldukça yaygındır. Peki konut kooperatifi nasıl işler?
Tüm bina konut kooperatifine aittir. Binadaki her bir dairenin ‘’sahibi’’ kendi dairelerini kiralayan konut kooperatifinin üyeleridir. Konut kooperatifi dairenin sahibi olarak tapu siciline yazılır.
1.3. Sublet Kontrat
Konut kooperatifi ile aynı kurallar sublet sözleşmesi için de geçerlidir. Mevcut kiracı kira sözleşmesinin orijinalini ( veya noter tasdikli kopyasını ) sağlamalı veya sahibinden doğrudan orijinal bir konaklama belgesi istemeli.
1.4. Kiracı ile şirket arasındaki kira sözleşmesi
Bu yukarıda tarif edilen kiracı ve ev sahibi arasındaki sözleşmeye çok benzer. Sadece ilave birkaç adım ekleyebiliriz. Öncelikle, kira sözleşmesi kiracı ve tapu-kadastroda dairenin sahibi olarak yazılan şirket arasında imzalanmalıdır. İkinci önemli nokta ise, kontrat şirketin müdürü tarafından imzalanmalıdır.
Kira sözleşmelerinin olumsuz yanı ise; imzaların noter tasdikli olmasının zorunlu olmamasıdır. Bu, resmi sahiple görüşmeden bile kendi kira sözleşmenizi kolayca imzalayabileceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle, İçişleri Bakanlığı( vize/ ikamet iznini onaylayan yetkili makam ) genellikle bu tip kontratları konaklama belgesi olarak kabul etmemektedir.
2. KONAKLAMA MEKTUBU
Konaklama mektubu, kontrat daire sahibinin bilgilerini (tam adı, doğum tarihi, kimlik numarası, ikamet adresi), dairenin kendisiyle ilgili bilgileri (dairenin tam adresi ve numarası), konaklama belgesinin verildiği süre hakkında bilgileri, ve kiracı hakkındaki bilgileri (tam adı, uyruğu, pasaport numarası ve doğum tarihi) içerir.
Konaklama belgesindeki ev sahibinin imzası noter tasdikli olmalıdır. Kira sözleşmesi ile konaklama mektubu arasındaki en büyük fark budur. Bu, tüm vize başvurularında en güvenli seçenektir.
Dairenin Online Olarak Kiralanması
Bu durumda kiracının bir güvenlik depozitosu ödemesi gerekir ve bu genellikle bir aylık kiraya eşittir. Ayrıca kiracı daireyi kiraladığı andan itibaren vizesi onaylanana kadar ( genellikle minimum 3-4 ay ) tüm ayları da ödemek zorundadır.
Çek Cumhuriyeti vizesi için gereken tüm belgeleri Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu’nun sitesinden bulabilirsiniz:
“Konaklama (Accommodation) Belgesi: Çek Cumhuriyeti’ndeki üniversiteden orijinal, ıslak imzalı ve Çekçe olarak gelmiş olmalıdır. Konaklama belgesinin Çek Cumhuriyeti’nde noter tarafından onaylanmış olarak gelmesi gerekmektedir. Kontrat şeklinde gelen konaklama belgeleri ise orijinal imzalı gelmeli ve başvuru sahibi tarafından konsolosluk önünde imzalanmalıdır.
Çek Cumhuriyeti’ndeki Üniversite tarafından konsolosluğumuza özel databox yöntemiyle gönderilen konaklama belgeleri ile ilgili olarak ise başvuru sahibinin konsoloslukla irtibata geçerek belgesinin tarafımıza ulaşıp ulaşmadığını teyit alması tavsiye edilmektedir.”
Çek Cumhuriyeti’ndeki ev / oda / yurt kiralamak veya sadece resmi kurumlarda (konsoloslukta) geçerli olan konaklama belgenizi almak için iletişim:
info@cekturk.com
+420 775 177 364