Kadife Devrimin 27. Yılı
KADİFE DEVRİM 27. YILINDA: Tarihe Kısa Bir Bakış
17 Kasım, hem Çek Cumhuriyeti’nde hem de Slovakya’da ulusal tatildir ve Kadife Devriminden beri ulusal bir bayramdır. 17 Kasımın anlamı sadece Kadife Devrim değildir, aynı zamanda 1939 tarihinde yaşanan olaylar sonucunda ortaya çıkan Uluslararası Öğrenciler Günüdür.
Peki, ‘ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER GÜNÜ‘ ve ‘KADİFE DEVRİM‘ nedir?
1) Uluslararası Öğrenciler Günü Nedir ve Nasıl Doğmuştur?
Uluslararası Öğrenciler Günü, bazı üniversiteler tarafından yabancı öğrencilerin ve çok kültürlülüğün günü olarak kutlanır. Ancak bu günün gerçek anlamı nedir?
1930’lu yıllar, Hitler’in Nazi Almanyası’nın gücünü arttırdığı yıllar olarak bilinir. Hitler’in 1938 yılındaki baskıları sonucunda, Büyük Britanya (Chamberlain), Fransa (Daladier), İtalya (Mussolini) ve Almanya (Hitler) arasında imzalanan Münih Antlaşması sonucu, Çekoslovakya’nın büyük bir silah fabrikasının (Skoda) bulunduğu ve stratejik öneme sahip Südetler bölgesinin Nazi Almanya’sına verilmesiyle Çekoslovakya’nın gücü zayıflamış. 1939 yılında Nazi Almanyası Çekoslovakya’nın yarısını işgal etmesiyle Çekoslovakya parçalanmış (Bohemya ve Moravya Protektorası – Slovak Cumhuriyeti).
1.1) 1939 yılının Ekim ve Kasım aylarında neler yaşandı?
2) Kadife Devrim Nedir ve Neler Yaşanmıştır?
17 Kasım – 29 Aralık 1989 tarihlerinde Çekoslovakya‘da meydana gelen, çevresindeki ülkelerle kıyaslandığında ılımlı geçen bir devrimdir. Kadife Devrim denmesinin sebebi bu yüzdendir.
Bu tarihler arasında, tek parti hükümeti olan Çekoslovakya Komünist Parti’sine karşı gösteriler başlamış. Öğrencilerin ve yaşlı karşıtların bir arada olduğu bu gösteriler 29 Aralık 1989’a kadar devam etmiş. Bu olaylar sonucunda, 1946 seçimlerinde elde ettiği zaferle gücünü giderek arttıran Çekoslovakya Komünist Partisi’nin 1948’de yönetimi ele alarak tek parti devletini kurmasıyla (komünist tarih yazımında Şubat Zaferi olarak bilinmektedir) 41 yıllık stalinist dönem başlamış.
1968 yılında Alexander Dubček’in Prag Baharı olarak adlandırılan siyasi liberalleşme konusundaki girişimleri, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı müttefikleri tarafından Çekoslovakya’nın işgali ile sonuçlanmış ve Prag Baharı durdurulmuş. Dolayısıyla, Çekoslovakya Komünist Partisi’nin de otoritesi artmış.
1948’de başlayan 41 yıllık satalinist dönemin 1989 yılında kansız ve demokratik bir şekilde sona ermesi olayı Kadife Devrim olarak bilinmektedir. Bu devrim ile birlikte, planlı ekonomi sona ermiş, parlamenter cumhuriyet sistemine geçilmiş, 1968 Çekoslovakya’nın işgali sonrası siyasi faaliyetlerde bulunması ve yazı yazması yasaklanan ve devrimin öncüsü olarak bilinen Vaclav Havel 1990’daki serbest seçimlerde cumhurbaşkanı olmuş. Ülkede ilk defa komünist olmayan bir hükümet yönetime geçmiş. 2 yıl sonra, yine Havel’in öncülüğünde, Çekoslovakya ikiye ayrılmıştır (Çek Cumhuriyeti ve Slovakya). Çek Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı yine Vaclav Havel‘dir. Bu isim aynı zamanda Çek Cumhuriyeti’nin en büyük şehri Prag’ın havaalanının adıdır.
2.1) Kadife Devrim’e Doğru: 17 Kasım – 29 Aralık 1989 döneminde neler yaşandı?
29 Aralık’a kadar devam eden bu tür gelişmeler, Kadife Devrim ile sonuçlanarak, ülkenin politikasında, ekonomisinde ve toplumsal alanında dönüşümü de beraberinde getirmiştir.
Kullandığımız kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Students%27_Day
https://en.wikipedia.org/wiki/Velvet_Revolution
http://www.radio.cz/en/section/czechstoday/prayer-for-marta-singer-kubisova-recalls-dramatic-comeback-during-1989s-velvet-revolution https://tr.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Havel
Velvet Revolution… the American Style!
http://www.holocaustresearchproject.org/nazioccupation/sudetenland.html