Çekya’da Staj: Selda ile Röportaj

Çekya’da Staj: Selda ile Röportaj


Sevgili Selda, bize ilk kez ČeskoTurecko Instagram hesabımız üzerinden ulaşmıştı. Hem biz, hem kendisi bu röportajı yapmak için çok hevesli ve heyecanlıydık. Çekya’da staj ve Erasmus yapacak tüm öğrencilere faydalı olabileceğini düşünerek, bu keyifli röportajı tamamladık. Umarız beğenirsiniz. 🙂
 

Çek Cumhuriyeti Erasmus Öğrencisi Selda

1) Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhabalar, ben Selda. 26 yaşındayım. İngilizce öğretmeniyim.

2) Çekya’ya ilk gelişiniz nasıl oldu? Nasıl karar verdiniz ve Neden Çekya’yı seçtiniz? Başka ülkeler de var mıydı aklınızda?
Üniversite birinci sınıftaydım, Erasmus programını konuşuyorduk arkadaşlarımla ve sınava girdik.  Sınavı geçtikten sonra  okulumuz bize ülke seçenekleri sundu. Açıkcası Çekya özel olarak aklımda yoktu neresi olsa giderim diye düşünüyordum. Sonra bir şekilde Çekya’yı seçtim tamamen şans eseri. İyi ki de seçmişim diyorum şimdi düşününce.
3) Çekya’da yaşamak nasıldı? Öğrencilik ve çalışma (staj) kısımlarını karşılaştırabilir misiniz?
Orada yaşamak her iki tecrübemde de çok güzeldi. İkisi birbirinden  farklıydı diyebilirim. Öğrenci olarak gittiğiniz zaman çevreniz de öğrenci oluyor. Öğrencilerin yaptığı etkinlikler neyse onlar yapılıyordu,daha çok başka ülkeler görme hevesim vardı mesela. Çalışmaya (staj için) gittiğinizde çalıştığınız yerde bir çevreniz oluyor. Bu sefer ben kendi öğrencilerimle etkinlik yapıyordum. Ya da diğer öğretmenlerin sosyal hayatına dahil oluyordum. Gezme hevesim çok olmadı bu defa oraya tamamen işimi yapmak için gitmiştim açıkcası. Tabi ki yine gezdim. Farklı yerler gördüm ama çoğunlukla orada yaşıyormuş gibi geçirdim zamanımı sanırım. Hangisini seçerim diye düşünürsem kesinlikle staj için olanı seçerim. Çünkü yapmak istediğim işi yapmak istediğim yerde yaptım ve karşılığında mükemmel insanlarla, öğrencilerle tanıştım.

Çekya’da Staj Macerası

4) Çekya’da nerdede staj yaptınız ve nasıl buldunuz? Bu süreci detaylıca anlatabilir hisniz?
Ben üniversite ikinci sınıfta gittim ilk olarak. 2016 yılıydı. Bir dönem kalıp döndüm ama geldiğim andan itibaren isteğim bir şekilde geri gitmekti. Üniversitemin Erasmus ofisine bir belge için gitmiştim ve orada konuşurken ilk defa Erasmus staj programını duydum. Tek yapmam gereken bir yer bulmaktı. Tekrar sınava girdim 3. sınıfta, geçtikten sonra da staj yeri aramaya başladım. Tabi ki ilk isteğim yine aynı şehire gitmekti. Benim bölümüm için bu biraz zor çünkü çok fazla ihtiyacı olan okul olmuyor. Şansımı denemek için Usti nad Labem şehrindeki üniversitemin Erasmus ofisine mail attım. Bana yardım edip edemeyecekleri sordum. Hala da uğraşıp zaman ayırıp bana bir okul bulmalarına çok şaşırıyorum. Kendileri bana üniversite kampusunun yanında bir ilk-orta okulla konuştuklarını ve okulun bu işe  çok sıcak baktıklarını söyledi. Sonra Erasmus koordinatörü aracılığıyla okulla görüştüm ve belgelerimi hazırlamaya başladım. Kalacak yer için de 4 yıl önce kaldığım üniversitenin yurdu ile görüştüm onlar da bana öğretmen indirimi ile oda vereceklerini söylediler ve vize işlemlerine başladım. Çok fazla ayrıntılı oldu galiba ama her adımı anlattım.
5) Türkiye’de geldiğiniz / yaşadığınız şehir neresi / neresiydi? Orası ile Usta Nad Labem’i karşılaştırır mısınız?
Ben Antalya’da yaşıyorum. İki şehir birbirine zıt diyebilirim 🙂  Antalya ; büyük, kalabalık bir şehir. Ústi nad Labem ise daha küçük, sakin ve çok huzurlu bir şehir bana göre. Şehir merkezine yürüyerek çok rahat ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma kullanmanıza gerek kalmadan. İklim olarak da farklı diyebilirim. Antalya çok sıcak bir şehir, kar da yağmıyor. Ústi ‘de kar yağdığında özellikle sabah okula giderken üst üste giyindiğim halde hayatımda hiç üşümediğim kadar üşümüştüm.
6) Gelecek planlarınızda Çekya yer alıyor mu? Evet ise, ne şekilde planlıyorsunuz?
Kesinlikle evet. Şuan bunun için uğraşıyorum. Pandemi olmasa sanırım bu roportaj sorularını Çekya’dan cevaplıyor olacaktım. Aslında dönmeyi hiç istemedim diyebilirim. Staj yaptığım dönemde okulla iş anlaşması yapmaya karar verdik. Bu benim fikrimdi ilk olarak ama hayal olarak kalır diye düşünmüştüm. Onların da benimle çalışmak istediğini öğrenince çok mutlu oldum. Önümüzdeki yıl için sözleşme yaptık. Oradan vizemi uzatmaya çalışsam da mümkün olmadı ve bu yılın aralık ayında dönmek zorunda kaldım. Buraya geldiğimden itibaren de işlemlere başladım. Ama göründüğü kadar kolay  değil çok fazla sabır istiyor. Titizlikle belgeleri hazırlamak, randevu alıp, başvurup süreci beklemek gerekiyor. Emploee card (çalışma vizesi) başvurusu için her şeyim hazırken pandemi patlak verdi ve konsolosluk vize randevumu (benim ve benim gibi başvuran herkesin)  süresiz bir şekilde erteledi. Bu olay martta oldu ve hala beklemedeyim.

Çekya’da Erasmus Staj Zamanları

7) Çekya’da Erasmus (hem eğitim hem staj) zamanlarınızda sizi en çok şaşırtanlar neler oldu? (Kültürel veya iş / eğitim anlamında, her şey olabilir)
İnsanların çok aktif olması öncelikle. Bunu her yaş için söyleyebilirim sanırım. Tanıdığım herkes bir şekilde sporla ilgileniyor, en az iki – üç  tane düzenli katıldıkları etkinlikler var. Burası ile kıyaslayınca bana çok şaşırtıcı gelmişti. Okulla alakalı şaşırdığım şeyler de vardı. Mesela devlet okulu olmasına rağmen her öğretmenin başka bir öğretmenle beraber  kullandığı ofisi olması görmediğim bir şeydi. Öğretmenler odası sadece toplantı zamanlarında kullanılıyordu. Kendine ait kişisel bir alan olması burada bir okulda  gördüğüm bir şey değil. Sınıflarda da farklar vardı; öğrencilerin okulda terlik giymesi çok farklı gelmişti. Onun dışında bütün sınıflarda halı var ve öğrenciler genelde onun üzerine oturarak derse katılıyor. Bunlar Türkiyede hiç rastlamadığım şeylerdi. Sonradan bu iki olayın da öğrencilerin daha rahat hissetmesi için olduğunu anladım.
8) Çekler ile arkadaşlık yapma fırsatınız oldu mu? Varsa tecrübelerinizi paylaşır ımsınız?
Ennnn keyifle cevaplayacağım soru bu heralde. Evet, böyle deneyimlerim oldu. Hem ilk gittiğim öğrencilik döneminden hem de çalıştığım okuldan Çekli öğretmen arkadaşlarım oldu. Hiç tahmin edemeyeceğim kadar iyi anlaştık. Hala irtibatta olduğum bir kaç tane çoook yakın arkadaşım var. Görüntülü konuşarak birbirimizin hayatına bir şekilde dahil olmaya devam ediyoruz. Yıllardır tanıyormuş gibi hissettiğim, uzakta da olsak hala sevincimi, üzüntümü paylaştığım insanlar bunlar. Çok şanslı hissediyorum bu konuda işin gerçeği.
9) Çekçe öğrenme şansınız oldu mu? Sizce Çekçe nasıl bir dil?
Çekçe bence çok zor bir dil. Gerçekten çok zor… Tabi Çek arkadaşlarım da aynı şeyi Türkçe için söyledi. Bir kaç kelime biliyorum elbette ama  saysam sanırım 10 u geçmez. Ha bir de oradayken arkadaşımdan öğrendiğim Çekçe ‘Ben Çekçe bilmiyorum’ cümlesi hala aklımda. ‘Neumím česky’.  Yani genel olarak bana zor geldi ama kulağa çok güzel geliyor bence Çekçe. Eğer taşınırsam hemen öğrenmeye başlarım.
10) Son olarak Çekya’ya gelmek, Çekya’da Erasmus ile eğitim almak veya staj yapmak isteyen Türkler’e neler tavsiye edersiniz? Nelere dikkat etmeliler? 
Bence kesinlikle gitmelisiniz!  Doğası, tarihi güzellikleri, insanları görmeye ve tanımaya çok değer. Erasmus için de onun dışında üniversite eğitimi almak için de ideal bir ülke. Diğer bir çok ülkeye yakın olduğu için çok fazla yer görme şansınız olacak. Örneğin Usti nad labem Almanya’daki Dresden şehrine 45 dakika idi. Düşününce ben Antalya içinde 45 dakikada semt değiştiriyorum sadece. Eğer iş için orada olmak istiyorsanız benim kişisel tavsiyem önce Erasmus ile gitmeniz. Staj ya da eğitim farketmez ama staj olsa daha kolay olur. Çünkü tanıştığınız ya, da beraber çalıştığınız insanlar da size yol gösterebilir. Orada olduğunuz süre içerisinde de alanınızdaki iş imkanlarını araştırıp hatta gidip görüşmeniz. Onun dışında hem iş hem okumak için maddi olarak da diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha uygun. Benim ikinci evim gibi hissediyorum. Umarım kısa sürede tekrar orada olurum.
  • Liberec’te staj yapmış olan Zehra ile röportajımız için tıklayın.
  • Liberec Teknik Üniversitesi Türkiye elçisi Evren ile röportaj için tıklayın.
  • Liberec mimarlık öğrencisi Elif ile röportaj için tıklayın.
  • Çekya’da Çekçe eczacılık öğrencisi Berkay ile röportaj için tıklayın.
  • ÇekTürk blogumuzdaki tüm röportajlarımızı görüntülemek için tıklayın.

Çekya eğitim danışmanlığı Çekçe çeviri , Çekçe kurs ve Çekçe hazırlık, gibi tüm istekleriniz, ayrıca Çekya sağlık sigortası için bize ulaşın:
info@cekturk.com
+420775177364