Çekya’da Hazırlık Okumak Zorunlu Mu?

Çekya’da Hazırlık Okumak Zorunlu Mu?


“Çekya’da hazırlık okumak zorunlu mu?” sorusu, Çekya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin bize en sık sorduğu sorulardan biri. Kendini dil anlamında yetersiz hisseden, dilini geliştirmek isteyen ve / veya üniversitelerin giriş sınavları (varsa) o konulara yabancı dilde hazırlanmak isteyen öğrenciler için Çek Cumhuriyeti’nde hazırlık almak önerilebilir.

     

Çekya’da İngilizce hazırlık veya Çekya’da Çekçe hazırlık okumak mümkün.

Ancak bu demek değil ki, zorunlu. Zaten Çekya’da hazırlık okumak tamamen öğrenciye bağlı, öğrenci kendini dil anlamında yetersiz hissediyor ve / veya giriş sınavlarına hazırlanmak istiyorsa, bir dönemlik veya bir yıllık hazırlık, Çekçe ve İngilizce programları mevcut.

Şunun hep altını çiziyoruz ki, hiçbir Çek üniversitesi, öğrenci kabulü yaparken “Hazırlık okudun mu? ” diye sormaz. Çek üniversiteleri için önemli olan, öğrencinin bölüme giriş koşullarını karşılayıp karşılamadığıdır. Giriş sınavı veya mülakat var ise onda yeterli puan alıp almadığıdır. Yoksa yabancı dili nerede ve ne şekilde öğrendiği, sınavlara kendisi mi çalıştığı yoksa bir kursa veya hazırlık programına mı gittiğinin önemi yoktur.

Çekya’da, Türkiye’de olduğundan farklı bir sistem mevcut. Türkiye’de üniversite sınavına girip bir okul / bölüm kazanılır. Sonrasında okul öğrenciye bir dil sınavı yapar ve dili yetersiz ise, üniversitenin kendi hazırlığına alır. Ancak Çekya’da hazırlık başvurusu ve bölüm başvurusu apayrı süreçler. Önce hazırlığa başvuru yapılıp kabul alınıyor. Sonraki akademik yıl için ise, başvurular açıldığı zaman (hepsi Ocak ayında açılmış olur) bölüme / bölümlere başvuru yapılır.

Çekya’da üniversite kabulü için istenen dil seviyesi nedir?

Çekya’da İngilizce seviyesi olarak istenen seviye B2’dir. Hemen hemen her okulda bu şekildedir, yani akıcı şekilde İngilizce bilmek, okuma – anlama – konuşma gerektirir. Ancak nadir de olsa bazı okul ve bölümlerde B1 seviyesi de geçerli olabilmektedir.

Çekya’da Çekçe seviyesi olarak istenen seviye yine B2 olacaktır, nadiren de olsa B1 kabul eden okullar olabilir. Ancak şuna çok dikkat etmek gerekir. Çekya’da yabancı öğrenciler için ayrı bir kontenjan veya sınav / mülakat olmadığı için

Çek Cumhuriyeti’nde hazırlık programına kabul almak için neler gerekli? 

Hemen hiçbir hazırlık programında bir giriş koşulu bulunmamaktadır. Ancak nadiren de olsa, dil seviyesini görmek için mülakat yapan programlar olabilmektedir. Birçok hazırlık programıyla Çek öğrenci vizesi almak mümkün olabilmektedir. Ancak sadece dil üzerine olan, kurs gibi gözüken programlarda öğrenci vizesi almak mümkün olmayıp, “other type” vizeye başvuru yapılabilmektedir.

Çekya Hazırlık Ücretleri

Çekya’da hazırlık ücretleri 3.500 – 7.000 EUR arasında değişir. Tabii hangi tür hazırlık olduğuna, hangi okul tarafından verildiğine göre içeriği ve ücretleri değişmektedir. Örneğin aşağıdaki gibi hazırlık programları Çekya’da mevcuttur:

  • Dil hazırlık programı
  • Sözel Bölümler Hazırlık
  • Sayısal Bölümler Hazırlık (Örneğin mühendislik bölümleri)
  • Tıp ve eczacılık hazırlık programları
  • Ekonomi Hazırlık
  • Beşeri Bilimleri Hazırlık ve daha fazlası…

Çekçe Eğitim Mi Yoksa İngilizce Eğitim mi Almalıyım?


Çekya’da eğitim, konaklama, sigorta , çeviri , Çek öğrenci vizesi gibi tüm konularda bize ulaşabilirsiniz:
info@cekturk.com
+420775177364